Vedligeholdelse
For at undgå unødig slitage, stød og slag på Deres smykke, giver vi her et par retningslinjer for brug, opbevaring og vedligeholdelse af smykker fra Hartmann’s.
Deres smykke er håndværk - brug det med omtanke
Smykket kan naturligvis bæres til hverdag, men vi anbefaler at De tager det af, når De:
- dyrker sport
- sover
- bader
- laver hus- eller havearbejde
- på anden måde foretager Dem aktiviteter i hverdagen, som kan forårsage utilsigtet skade på smykke.
Vedligehold smykket jævnligt
Vi anbefaler, at De kommer ind til os 1 - 2 gange om året og får smykket renset og efterset som en del af basisvedligeholdelsen. Dette er vederlagsfrit, og vi gør det naturligvis mens De venter.
Opbevaring af smykker
Smykker bør opbevares separat, så de ikke ridser hinanden. De bør opbevares, så eventuelle led ikke knækkes.
Når de sover med Deres smykke slides særligt armbånd og halskæde unødigt. Tag smykket af og forlæng levetiden.
Særligt ved diamantsmykker
Diamanter har en naturlig fed-affinitet, hvilket betyder at fedt nemt hæfter på den. Derfor skal diamantsmykker ofte renses for at diamanten ikke mister glansen.
Hvis smykket blot består af guld og diamanter, kan man selv rense det med en blød tandbørste og lidt sulfo. For at undgå kalkaflejringer kan smykket med fordel skylles i demineraliseret vand eller husholdningssprit. For hurtig tørring af smykket, kan man bruge en hårtørrer til sidst.
Hvis smykket har bevægelige dele så som øreclips, låsemekanismer, brochesikringer des lige anbefaler vi at det indleveres til rensning, da det det skal smøres på ny.
Særligt ved ringe
På ringe som bæres til hverdag er der en helt naturlig slitage. Guldet kan blive slidt og grebene, der fastholder diamanten kan blive skrøbelige. Dette kan betyde at fatningerne skal forstærkes hvert 5.-10. år. Snak med os om smykkets tilstand ved den årlige rensning.
Applaus kan være noget af det mest skadelige for ringe, så man må endelig ikke slå ringene mod hinanden.
Særligt ved tennisarmbånd
Tennisarmbånd skal tages af, når De bader og sover, da armbåndet ellers udsættes for knæk og unødig slitage. Når det ikke bæres, har det bedst af at blive opbevaret i en armbåndsæske, hvor det kan ligge fladt og ikke får knæk.
Særligt ved perlesmykker
Perler er et naturprodukt, der skal behandles varsomt. Glansen bevares bedst, når perlerne bliver båret jævnligt. Hvis perlerne ikke bruges over en længere periode, bør de ikke opbevares for tørt. Opbevar dem gerne i en åben krukke på badeværelset. Perlerne bør opbevares separat fra Deres andre smykker, da det mindsker risikoen for ridser i perlen.
Perlerne bør ikke komme i berøring med kosmetik, hårlak og parfume. Vi anbefaler, at De jævnligt aftørrer Deres perler med en fugtig klud. Selve silkesnoren bør ikke blive våd. Vi anbefaler at De én gang årligt får tjekket kæden med henblik på eventuel omtrækning.
Ædelsten som er særlig skrøbelige
Det er en god ide at tage hensyn til følgende ædelsten, som nemmere end andre ædelsten får ridser eller kantafslag ved uheldig omgang:
- Opal
- Koral
- Tsavorit
- Smaragd
- Turkiser
- Tanzanit
- Alle ædelsten med hårdhed under 7
Rhodinering
Hvidguld er normalt ikke helt hvidt. Derfor får det et galvanisk overtræk af platinmetallet rhodium. Dette er meget hårdt og beskyttende, og af en pæn hvid farve. Dette kaldes en rhodinering. Rhodineringen vil dog med tiden blive slidt og smykket skal evt. rhodineres og poleres igen.
Smykker i platin bliver normalt ikke rhodineret. En polering af et platinsmykke er mere arbejdskrævende end for et hvidguldsmykke, idet platin er af et sejt materiale. Dette er også grunden til dets fænomenale holdbarhed og slidstyrke.
Polering af smykker
Smykker slides som alt andet ved brug. Hvis et smykke har mange mærker og ridser, kan de poleres op. Dette bliver automatisk gjort, hvis man skal have udført en reparation eller tilpasning af smykket.
Ved rhodinering og polering fjernes en lille smule at smykkets materiale, så det bør altid ske med omtanke.