Carat – Hartmann's

Diamant carat (ct.)

Et af de vigtigste karakteristika, der bestemmer en diamants værdi, er dens vægt – diamantens carat. Og som udgangspunkt er en diamant mere værdifuld jo større den er.

Karat vs. diamant carat

Vægten på en diamant måles i carat, og må ikke forveksles med karat, der er betegnelsen for gulds lødighed.

Lær mere om diamanter

1 diamant carat = 0,20 gram

1 carat er det samme som 0,20 gram, så en diamant på 5,00 carat vejer præcis 1 gram.

Diamantens carat er en gammel vægtenhed, der er blevet brugt af diamanthandlere i mange tusinde år. Vægtenheden stammer fra Indien, hvor nogle af de første diamanter blev udgravet og handlet. Til at veje diamanterne, brugte man carobtræets kerner som lodder; en kerne vejer omkring 1 carat i tørret tilstand.

Diamantens carat kan udregnes efter formel

En diamants dimensioner afgør dens vægt. Carat vægten af en velproportioneret rund brillant kan udregnes med en særlig formel – denne er præcis for 95% af runde brillanter.

Almindeligvis måles caraten dog med en fintfølende diamantvægt. Diamantens carat angives altid med to decimaler.

Værdien af diamantens carat stiger eksponentielt

Jo større en diamant er, desto mere sjælden og værdifuld er den. Men en diamant på 1,00 carat er ganske enkelt ikke kun dobbelt så værdifuld som en sten på 0,50 carat med de samme egenskaber – den er faktisk betydeligt mere værd da prisen stiger eksponentielt.

Det betyder for eksempel, at størrelsesforskellen på en diamant på 1,00 carat og en diamant på 0,99 carat ikke er til at se med det blotte øje, men har en prisforskel, der snildt kan være mere end flere tusinde kroner.

The Big Hole

I 1871 blev en gigantisk diamant på 83,5 carat fundet i Sydafrika på DeBeer’s farmen. Dette var starten på verdens første ”diamantfeber” og begyndelsen på Kimberly minen.

content-image The Big Hole i Sydafrika

I løbet af Kimberly minens første 40 år, arbejdede 50.000 minearbejdere med hakker og skovle for at trænge dybt ind i jordens indre og skabte, det der siden er blevet kaldt ”The Big Hole” – et hul, der måler 240 meter i dybden og 463 meter i diameter. Udgravningen fortsatte helt ned til 1.097 meter. Heldigvis bar arbejdet frugt. I perioden fra 1871 til 1914 udgravede man 2.772 kilo diamanter svarende til 14 mio. carat.

Cullinan diamanten blev til Afrikas Stjerne

En minearbejder fandt i 1905 en diamant på 3.106 carat. Den blev opkaldt efter minens direktør Sir Thomas Cullinan, og er den største rådiamant, der nogen sinde er fundet.

Historien fortæller, at Cullinan fik lavet en kopi af diamanten i glas og fik sendt den med skib til London som en afledningsmanøvre. Den ægte diamant blev sendt med anbefalet pakkebrev!

full-image
De ni største diamanter fundet i Cullinan minen

Cullinan diamanten blev senere videresendt til Amsterdam, hvor diamantsliber-brødrerne Asscher brugte 6 måneder på at analysere den i forhold til, hvordan den bedst muligt kunne blive slebet.

Cullinan diamanten blev skåret op i ‘mindre’ dele. Den største del blev slebet til Afrikas Stjerne og er med sine 530,20 carat verdens største slebne diamant. Diamanten er dråbeformet og sidder i dag i Englands kongelige scepter. Fra Cullinan diamanten blev der slebet yderligere 8 store diamanter, der er en del af de engelske kronjuveler, samt 96 mindre brillanter.

Åbningstider

Se åbningstider
  • Mandag 10.00-17.30
  • Tirsdag 11.00-17.30
  • Onsdag-torsdag 10.00-17.30
  • Fredag 14/6 LUKKET
  • Lørdag 15/6 LUKKET

Bliv kontaktet

Kom ind i butikken og få ekspertrådgivning af en af vores medarbejdere.

Ønsker du at blive kontaktet af en salgsmedarbejder udfyld da venligst nedenstående.

.