Cut – Hartmann's

Diamantslibing er en kunst

Diamanter er ligesom mennesker – der er ikke to der er ens.

Diamantsliberen skal ”lytte til” og ”forstå” hver enkelt uslebne sten. Ellers kan håndværkeren ikke knække koden og åbne for stenens skønhed.

Vigtigheden hvormed diamantsliberen bedømmer stenen kan ikke overvurderes. Størrelsen skal anslås optimalt for at maksimere caratvægten af den færdige diamant.

På samme tid er det afgørende, at stenen slibes på sådan en måde, at den færdige diamant har størst mulig glans og lysintensitet. En enkelt slibefejl på blot få tusindedele af en millimeter kan reducere den færdige diamants kvalitet drastisk

Lær mere om Cut

Diamantslibning med perfekte proportioner

Slibet (diamant cut), klarheden og vinklen af facetterne i forhold til hinanden er nøglefaktorer for diamantkvaliteten.

Lyset kommer ind i diamanten gennem kronen, reflekteres fra facet til facet i pavillonen og derefter tilbage op gennem kronen på toppen. Derefter spredes det til et sprudlende væld af lysståler.

Diamant cut kvalitet

Kvaliteten af diamantens cut beskrives og graderes som forholdet mellem diamantens dele, og derfra hvor godt lyset brydes på sin vej gennem diamanten.

Skalaen til at beskrive diamantens cut går fra "Poor", "Fair", "Good", "Very Good" og til "Excellent".

Den højeste kvalitet for diamantens cut er "3 x Excellent".

Brillantslib

Brillantslibet er blevet udviklet over århundreder. Facetterne er opdelt mellem "kronen" (fladen på toppen af stenen), "bæltet" (det tynde bånd omkring den bredeste del af diamanten) og den kegleformede "pavillon" (eller bunden).

Den nøjagtige placering af hver enkelt facet bestemmes ifølge en omhyggeligt beregnet formel for at maksimere den færdige diamants skønhed.

Diamant cut – de forskellige former

Diamanter kommer i mange forskellige former. Den rundslebne diamant – brillanten – er det mest almindelige slib, men Fancy Cut diamanter bliver mere og mere populære.

Fancy Cut

En Fancy Cut diamant dækker over alle andre diamantslib end det klassiske runde brillantslib. En Fancy Cut diamant er typisk 30% billigere end en rund brillant med samme caratvægt.

De forskellige diamantslibninger

Brillant

imageb

Det originale runde brillant slib er det mest populære. Slibet blev udviklet af Marcel Tolkowsky i 1919. Den moderne runde brillant består af 57 facetter.

Oval

imageb

Ovale diamanter er relaterede til marquise-slibet og blev introduceret i 1700-tallet. Det ovale slib er et af de mest populære Fancy Cut slib.

MARQUISE

imageb

Også kaldet “navette-slib”. Det siges, at Solkongen, Louis d. 14 af Frankrig, ville have en diamant slebet som smilet på hans elskerinde, Marquise de Pompadour.

DRÅBE

imageb

Dråbeformede diamanter er en hybrid mellem marquise-slibet og den runde brillant.

HJERTE

imageb

Den hjerteformede diamant er oprindeligt en dråbeformet diamant med en kløft i toppen. Denne diamantform betragtes af mange som værende det mest romantiske slib af dem alle.

SMARAGD

imageb

Som navnet antyder, blev smaragd-slibet oprindeligt udviklet til at slibe smaragder – ikke diamanter.

PRINCESS

imageb

Princess-slibet er en populær og mere moderne form på diamanter. Det er en relativt ny diamantform, der blev kreeret i 1960’erne.

Cushion

imageb

Cushion-slibet er antikt. Det kaldes også pudeslib eller ”stearinlys diamant”. En reference til dengang, hvor diamanter glødede i skæret af stearinlys.

Åbningstider

Se åbningstider
  • Mandag 10.00-17.30
  • Tirsdag 11.00-17.30
  • Onsdag-torsdag 10.00-17.30
  • Fredag 10.00-17.30
  • Lørdag 10.00-14.00

Bliv kontaktet

Kom ind i butikken og få ekspertrådgivning af en af vores medarbejdere.

Ønsker du at blive kontaktet af en salgsmedarbejder udfyld da venligst nedenstående.

.