Portræt af diamantspecialist Ulrik Hartmann – Hartmann's

Portræt af diamantspecialist Ulrik Hartmann

Fornemmelse for kvalitet & det helt særlige fund

Fra sin første erfaring med handel som 11-årig på Københavns Loppetorv til etableringen af egen forretning i Bredgade for 27 år siden, har Ulrik Hartmann opbygget en dyb forståelse for og en unik ekspertise i diamanter. Hans passion rækker langt ud over diamantens værdi – det er historien, håndværket og de unikke detaljer, der fascinerer ham.

Foran Ulrik Hartmann ligger en diamant, som blænder med et skær, der ikke kan beskrives som andet end magisk. Prisen? 500.000 kroner. "Den her sten er noget særligt," siger han og lader lyset fange de perfekte facetter. ”Diamantens farve, klarhed og sjældenhed gør den til én blandt millioner – her ligger noget naturen har skabt, noget evigt, noget uerstatteligt”, siger han begejstret.

Ulrik Hartmann har formidlet diamanter og diamantsmykker fra Hartmann’s i Bredgade 4 siden 1997. Det er nemt at mærke, at Ulriks passion er diamanter, for tanken om, at en diamant har tilbagelagt en rejse på flere milliarder år fra jordens indre til den funklende sten på en forlovelsesring, fascinerer ham til stadighed.

"Det er fantastisk at forestille sig, hvordan diamanter er blevet er skabt for milliarder år siden i jordens indre, derefter bragt tættere på jordoverfladen ved et vulkanudbrud, hvorefter vi kan være så heldige at finde dem i klippeformationer rundt omkring på kloden", fortæller Ulrik Hartmann.

Han ved, hvad han taler om, for han har selv besøgt diamantbrud og miner rundt om på hele kloden de sidste 35 år med det formål at undersøge og udvælge de bedste sten.

"Hos Hartmann’s forsøger vi at komme så tæt på kilden som overhovedet muligt, for så er man førstevælger og får det største udvalg. I Argyle-Minen i Australien hentede vi vores pink diamanter indtil minen lukkede i 2020, men vi har bevaret vores tætte relation til Rio Tinto, der er selskabet bag og får dermed adgang til helt unikke sten og samarbejdsmuligheder. Samme forhold gør sig gældende for den grønlandske mine, hvorfra vi fik rigsfællesskabets første ædelsten - den grønlandske rubin, og for vores perler fra Fransk Polynesien samt for ædelsten fra Afrika", siger Ulrik Hartmann.

Netværk spiller en altafgørende rolle, og grundet sine mange års erfaring, er Ulrik Hartmann blandt de første, som får nys om det, når nogle af hans kontakter har gjort et spændende fund.

"Jeg har efterhånden en rigtig god fornemmelse for, hvor jeg skal lede og hvem, der har nogle gode ting at vælge imellem, hvis jeg skal bruge noget helt særligt til vores smykkekollektioner", siger Ulrik Hartmann.

Handelsmand som 11-årig

Fornemmelsen for kvalitet og det helt særlige fund er en evne, som Ulrik Hartmann har udviklet og forfinet helt tilbage fra barnsben. Allerede som 11-årig blev han sammen med sin mors daværende mand stadeholder på Københavns Loppetorv, som i begyndelsen af 1980’erne lå på Israels Plads, hvorfra familien handlede med brugt guld og sølv.

"Der gik ikke lang tid, før jeg fik ansvar for selve standen, selv om jeg kun var en stor dreng. Der lærte jeg de første lektioner omkring det at købe og sælge og være handelsmand. Jeg havde øje for at aflæse udbud og efterspørgsel og tage bestik af markedspriserne på alt fra Georg Jensen til Kongeligt Porcelæn", siger Ulrik Hartmann.

Folk rejste til Københavns Loppetorv fra hele Europa for at handle kunst, antikviteter, guld og sølv, og Ulrik Hartmann fik lov til at besigtige, vurdere og kvalitetssætte et væld af forskellige varer. Faktisk var han så god til det, at moderens mand udfordrede ham til såkaldt "Hammerslag" hjemme i privaten, hvor unge Ulrik skulle gætte på alt fra pris, fremstilling, ophav, stempler og alskens andre finurlige detaljer.

"Her lærte jeg tidligt at stille nogle spørgsmål og krav til de ting, som blev præsenteret for mig. Det er nok det, der har formet mig allermest - at jeg i en tidlig alder havde mulighed for at få en masse ting gennem hænderne og blive skolet i, hvordan man ser forskel på skidt og kanel", pointerer Ulrik Hartmann.

Fra loppetorvet til Bredgade – et liv med diamanter

Dermed var vejen banet for et liv med diamanter, og næste destination blev Danmarks ældste auktionshus, Nellemann & Thomsen, hvor Ulrik Hartmann tiltrådte efter endt handelseksamen som 16-årig. Efter tre lærerige år, blandt andet med ansvar for guld- og sølvafdelingen, blev han headhuntet til Danborg Guld & Sølv, som lå bag ved Det Kongelige Teater, og den erfaring blev trædesten til at åbne butik i eget navn i 1997.

"Jeg havde stor erhvervserfaring og et vidtforgrenet netværk, allerede inden jeg slog dørene op til Hartmann’s i Bredgade som 26-årig. Derfor var jeg rigtig godt klædt på til at løbe min egen virksomhed i gang", siger Ulrik Hartmann.

Succesen blev en realitet allerede efter det første år, hvor Ulrik Hartmann oprindeligt havde lavet et estimeret budget på 1,2 millioner kroner for, at forretningen kunne løbe rundt. Da kalenderåret så viste 1. januar kunne han erfare, at virksomheden havde omsat for intet mindre end 4,8 millioner kroner.

"Det var virkelig en flyvende start, og vi har formået at bibeholde succesen, for siden jeg indtog adressen tilbage i 1997, har vi solgt for mere end en milliard kroner smykker og diamanter", siger Ulrik Hartmann.

I begyndelsen af Ulrik Hartmanns karriere var det primært diamanternes svimlende høje værdi, som optog ham, men som årene er gået, har interessen flyttet sig. 

"I dag er jeg mere interesseret i historierne bag stenene og håndværket. Det giver mig virkelig et kick at kunne skelne mellem det bedste og det næstbedste. Når man sælger et produkt, der er så specialiseret som diamanter, handler det virkelig om at nørde med det og være helt nede i detaljen. For mange ligner diamanter jo hinanden. De skinner og stråler og har en høj værdi. Men der er ekstrem stor forskel på diamanter, som er gode og diamanter, som er middelmådige", understreger Ulrik Hartmann.

"Vi vil gerne guide vores kunder til at være kritiske og kvalitetsbevidste, når de kommer og køber et smykke hos os. Vi tager os tid til kunden og opbygger ofte en tæt relation. Det betyder meget for os, at vi også møder vores kunder helt uformelt og engagerer dem i vores liv med diamanter. Derfor arrangerer vi også flere årlige events og foredrag, som delagtiggør vores kunder i de fascinerende historier, som ligger bag vores smykker og ædelstene", siger Ulrik Hartmann.

Arvet fra fortiden, skabt til fremtiden: Smykker, der lever i generationer

Hartmann’s speciale er at håndplukke og udvælge de bedste diamanter, og det er ikke noget, man kan læse sig til i form af et certifikat. Stenene skal under luppen, så man kan nærstudere dem grundigt. Hvordan er de forarbejdet? Hvordan er de slebet? Hvilke detaljer fremhæver den ene diamant frem for den anden?

"Min force er at være detaljeorienteret og nørdet omkring de diamanter, som vi udvælger til vores butik. Kunderne spørger nogle gange, hvorfor vores diamanter skinner mere, end dem, som de har set et andet sted, og der må vi svare, at vi er ekstremt omhyggelige i vores udvælgelse, hvilket resulterer i produkter af højeste kvalitet. Hvis vi bliver præsenteret for hundrede diamanter, er det sandsynligt, at vi kun udvælger to-tre stykker til butikken", siger Ulrik Hartmann.

Han er drevet af en stor passion for at levere det bedste af det bedste, og det rører ham hver gang en kunde bliver henrykt for et nyt smykke, som Hartmann’s har fremstillet til vedkommende.

"Det er en personlig tilfredsstillelse for mig at lave et smykke, som begejstrer modtageren og ofte resulterer i, at personen kommer tilbage til forretningen igen og igen for at udtrykke sin glæde. En skønne dag, når den pågældende person ikke kommer tilbage mere, så kommer datteren i stedet, og på den måde lever vores smykker videre med næste generation", siger Ulrik Hartmann.

Han rådgiver også altid sine kunder at vælge sit diamantsmykke med hjertet, fordi det er en smuk investering som skal holde i mange år i modsætning til mange af de andre brugsting, som vi omgiver os med.

"Et smykke holder hele livet og ofte i flere generationer og bærer på mange minder. Vi oplever, at vores kunder efterspørger unikke og individuelle smykker, som bærer på en historie og som har en sjæl", siger Ulrik Hartmann.

Diamond Studio -  et nyt kapitel i Bredgade

Bredgade har stolte traditioner som hovedfærdselsåre i den gamle Frederiksstaden med Amalienborg og Odd Fellow Palæet som nærmeste naboer. Som kulørt kontrast ligger Nyhavn rundt om hjørnet og bidrager til billedet af København, som ikke ændrer sig med samme hast som andre dele af byen. En uforanderlighed, som spiller godt sammen med den langtidsholdbarhed, som smykkerne hos Hartmann’s repræsenterer.

Hartmann’s udvidede sidste efterår med en diamantsalon i Bredgade 6 - Diamond Studio. Her kan man booke en individuel aftale med en af Hartmann’s diamanteksperter, tage plads i de bløde stole i elegante omgivelser og give sig god tid til at vælge den helt rigtige kærlighedsgave. 

Diamond Studio ligger side om side med den eksisterende forretning og er skabt med inspiration fra lignende koncepter, som man kender fra New York, Paris og London, og er et klassisk udtryk for Ulrik Hartmanns iboende nysgerrighed, hvor han altid er på udkig efter nye tendenser.

Diamond Studio er skabt ud fra og imødekommer et stigende behov fra Hartmann’s kunder om ro, nærvær og tid til fordybelse.

”Diamond Studio har været en succes fra den første dag, vi åbnede, og vi ser især, at vi har ramt noget helt rigtigt i fht. kommende brudepar, der booker tid til en privat konsultation med en af vores eksperter. Det er jo en stor beslutning at vælge vielsesringe, for ringene skal gerne følge parret resten af livet – vi plejer at sige at ”kjolen er for dagen, men ringene er for livet” for at understrege, at vi godt ved, at det er en vigtig investering. Derfor lægger vi utrolig stor vægt på den rolige og nærværende købsoplevelse, så valget bygger på tryghed og viden.”

Fremtiden og udviklingspotentialet ligger dog Ulrik Hartmann stærkt på sinde, og han tumler hele tiden med nye ideer til, hvordan han kan give sine kunder nye og spændende oplevelser i livet med diamanter.

”Hos os er vi ikke bange for at vise andet end en klassisk hvid brillant og bringe nye og anderledes ting frem i lyset", siger Ulrik Hartmann.

Snart lancerer han en helt ny kollektion med diamantsmykker i såkaldte fancy cut slib. Fancy cut dækker over diamanter, der er alt andet end runde, men i stedet f.eks. ovale, firkantede eller dråbe-, og hjerteformede.

"Fancy cut diamanter har en speciel plads i Hartmann’s sortiment, fordi de bringer noget særligt og personligt til hvert smykke. Med fancy cut diamanter kan vi tænke ud over den klassiske runde brillant og i stedet udforske en verden af unikke former og udtryk, som gør hvert smykke mere unikt. Herudover er der den interessante ting ved fancy cut diamanter, at rådiamanten udnyttes bedre, og kunden får mere diamant for pengene. Fancy cut diamanter har ofte en pris, der ligger ca. 30 % under en tilsvarende rund diamant, så her er der mulighed for at lave en virkelig god handel", afslutter Ulrik Hartmann.

Hartmann's design

Hartmann’s er kendt for sit klassiske og tidløse design i diamantsmykker. Ulrik Hartmann fremhæver selv disse som eksempler på Hartmann’s designstil og håndværk:

Hartmann’s Signatur

Signaturkollektionen er indbegrebet af Hartmann’s: moderne og tidløse smykker i enkelt, skandinavisk design. Se Hartmann’s Signatur.

Argyle Pink

Argyle Pink diamanter anses som nogle af verdens smukkeste og sjældneste diamanter. Hartmann’s har siden 2008 forhandlet smykker med Argyle Pink diamanter. Læs mere om Argyle Pink diamanter her.

Fancy Cut armbånd

Et smukt armbånd med diamanter i forskellige Fancy Cut slib. Udforsk kollektionen her. 

Åbningstider

Se åbningstider
  • Man + Tirs 10.00-18.00
  • Ons + Tors 10.00-18.00
  • Fredag 20/12 10.00-19.00
  • Lørdag 21/12 10.00-16.00
  • Søndag 22/12 11.00-16.00

Bliv kontaktet

Kom ind i butikken og få ekspertrådgivning af en af vores medarbejdere.

Ønsker du at blive kontaktet af en salgsmedarbejder udfyld da venligst nedenstående.

.